MOSKOU - De Russische president Dmitri Medvedev wil in maart volgend jaar tijdens presidentsverkiezingen een tweede termijn in de wacht slepen.

Dat zei hij in een interview met de Financial Times, dat maandag werd gepubliceerd.

De 45-jarige Medvedev hield nog wel een slag om de arm wat betreft zijn deelname aan de stembusgang.

Hij noemde het ''moeilijk voorstelbaar'' dat hij het op zal nemen tegen premier Vladimir Poetin, zijn voorganger, politieke mentor en volgens veel waarnemers nog altijd de sterke man in het Kremlin. Poetin (58) was president tussen 2000 en 2008.

Afstand

In de afgelopen periode namen Medvedev en Poetin afstand van elkaar. Maar Medvedev omschreef de premier in het interview met de Financial Times als ''een oude vriend''. Geen van beide politici heeft zich vooralsnog formeel kandidaat gesteld voor de verkiezingen van volgend jaar.

Medvedev profileert zich al geruime tijd als een gematigde hervormer. In het interview met de Financial Times zei hij voorstander te zijn van een politiek systeem met meer ruimte voor de oppositie.

Noodzakelijk

''Politieke strijd is noodzakelijk voor het ontwikkelen van de economie'', aldus Medvedev. Hij suggereerde dat Russen op termijn weer naar de stembus mogen om te bepalen wie gouverneur worden van de 89 regio's in Rusland.

Onder het bewind van Poetin werden deze verkiezingen geschrapt. De gouverneursposten worden sindsdien vanuit het Kremlin verdeeld, zonder inspraak van stemgerechtigde Russen.

Volgens Medvedev is er overigens geen onenigheid tussen hem en Poetin. ''Zeggen dat er een groeiende kloof is tussen ons, is absoluut misplaatst'', zei Medvedev in het vraaggesprek met de zakenkrant.