BRUSSEL/TRIPOLI - De NAVO heeft zondagavond toegegeven dat er burgerdoden zijn gevallen bij een aanval van het bondgenootschap op de Libische hoofdstad Tripoli eerder op de dag.

Oorzaak kan het falen van een wapensysteem zijn geweest. Daardoor zou een bom het verkeerde doel hebben getroffen.

De Libische regering zei eerder dat negen burgers zijn omgekomen door de NAVO-luchtaanval op het oosten van de hoofdstad. 18 anderen raakten gewond bij het bombardement op een woonhuis, aldus de zegsman van de regering.

Een BBC-verslaggever zag hoe reddingswerkers en burgers koortsachtig bezig waren slachtoffers onder het puin vandaan te halen. Minstens twee lijken werden uit het puin gesleept.

Brutaliteit

''Dit was een opzettelijke en bewuste aanval op woonhuizen'', zei plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Khaled Kaim tegen verslaggevers. ''Dit is het zoveelste teken van de brutaliteit van het Westen.''

De overheid toonde in een ziekenhuis vervolgens de lijken van een vrouw en twee peuters. Volgens de regeringswoordvoerder behoorden zij tot een gezin dat bij de NAVO-aanval is omgekomen. Nog twee leden van het gezin zouden zijn omgekomen bij de aanval. ''Het is weer een avond van massamoord, terreur en verschrikking door toedoen van de NAVO'', foeterde de zegsman.

Burgerdoel

Volgens Tripoli heeft de NAVO bewust een burgerdoel gebombardeerd. Dat zou blijken uit het feit dat er geen militair doel is in de buurt van het getroffen huis.

De NAVO bombardeert Libië sinds maart met een VN-mandaat om burgers te beschermen.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special

NAVO-aanval Tripoli - SCHOKKENDE BEELDEN