WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben contact gezocht met de Taliban, de Afghaanse opstandelingen.

Dat zei minister Robert Gates van Defensie zondag tegen nieuwszender CNN.

Volgens de bewindsman voert het ministerie van Buitenlandse Zaken, in samenwerking met andere landen, voorbereidende gesprekken met de Taliban in Afghanistan.

Volgens hem zijn de gesprekken nog ''zeer inleidend'' van aard.

Winter

De contacten zijn volgens hem een ''paar weken'' gaande. Maar het zal naar zijn mening zeker tot de winter duren voordat ze iets zullen opleveren. De Amerikanen stellen diverse eisen aan de Taliban.

Zo moet de strengislamitische groepering zich volledig losmaken van de terreurgroep al-Qaeda. Ook moet ze instemmen met de ''voorwaarden die president Karzai en de coalitie hebben neergelegd''.

Militaire druk

Gates is van mening dat de Taliban in de winter van 2011 ''onder militaire druk moeten staan'' wil het overleg succesvol zijn. Dit lijkt in tegenspraak met het plan van president Barack Obama om deze zomer te beginnen met de terugtrekking van de eerste troepen uit Afghanistan.

De minister bevestigt met zijn opmerkingen de woorden van de Afghaanse president Hamid Karzai. Die zei zaterdag al dat de VS en andere landen verkennende besprekingen voeren met de Taliban.

Robert Gates vertrekt over 11 dagen als minister van Defensie. Hij wordt opgevolgd door Leon Panetta, die de baas was van de inlichtingendienst CIA.