GENEVE - De president van het Rode Kruis gaat naar Syrië om te overleggen met de autoriteiten over hulpverlening. 

Dat maakte de hulporganisatie zondag bekend.

Jakob Kellenberger arriveert zondagavond in de hoofdstad Damascus. Hij voert twee dagen overleg. In het land is sinds maart een opstand tegen het regime van president Bashar al-Assad gaande.

Humanitaire situatie

''De gesprekken zullen zich concentreren op de humanitaire situatie in Syrië en de rol die het Rode Kruis bereid is te spelen teneinde hulp te geven aan de mensen getroffen door het voortdurende geweld'', aldus een verklaring van het Rode Kruis.

Kellenberger spreekt onder anderen met de premier en de minister van Buitenlandse Zaken.

Op 10 juni riep het Rode Kruis de Syrische regering nog op de organisatie grotere toegang te geven tot de burgerbevolking, incluis mensen die gewond zijn geraakt of opgepakt door het leger.

Grensdorp

Het Syrische leger heeft een grensdorp afgesloten dat brood en andere levensmiddelen leverde aan de duizenden Syrische vluchtelingen net over de grens in Turkije. 

Het leger heeft de bakker neergeschoten en de bossen rond het dorp Bdama in brand gestoken, meldde de 23-jarige Raka El-Abdu die uit het dorp is gevlucht.

Het dorp Bdama is nu grotendeels verlaten, vertelden getuigen. ''De mensen die zijn achtergebleven in het dorp, werken voor het regime.''

Turkse regering

Het leger heeft controleposten opgesteld op toegangswegen naar het dorp, enkele kilometers van de grens. De militairen arresteren iedereen die heeft gedemonstreerd.

De vluchtelingen krijgen toch eten en drinken. De Turkse regering is begonnen levensmiddelen te verstrekken, meldden hulporganisaties. Aan de Turkse grens staan tentenkampen met ruim 10.000 vluchtelingen uit Syrië.

Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten