TUNIS - De verdreven president van Tunesië, Zine El abidine Ben Ali, tegen wie maandag in Tunis bij verstek een proces begint, bestrijdt alle aanklachten tegen hem. Hij is beschuldigd van illegale zelfverrijking, wapen- en drugsbezit.

''Ben Ali ontkent alle aantijgingen ten stelligste'', verklaarde zijn advocaat Akram Azoury zondag vanuit Beiroet. ''Hij heeft nooit de grote sommen geld bezeten waarvan men beweert dat die in zijn kantoor zijn gevonden.''

De aangetroffen wapens zouden jachtgeweren zijn en meestal geschonken door bezoekende staatshoofden. ''De aanklachten over drugsbezit zijn schandelijke leugens'', aldus zijn advocaat. ''Ben Ali hoopt met heel zijn hart dat Tunesië deze chaos en donkere periode overwint.''

Ben Ali (74) was 23 jaar aan de macht. Hij werd 14 januari verdreven na massale protesten. Veel inwoners van dat Noord-Afrikaanse land waren woedend over de hoge werkloosheid, het gebrek aan vrijheden en de welig tierende corruptie onder het bewind van Ben Ali.

Andere landen

De onrust in Tunesië sloeg daarna over op een reeks andere Arabische landen. In Egypte resulteerden massale protesten in de val van president Hosni Mubarak. In Libië en Syrië wordt nog gevochten.

Naar verluidt verblijft Ben Ali in Saudi-Arabië. De Tunesische interimpremier Béji Caïd Essebsi zei recent dat Saudi-Arabië niet heeft gereageerd op een Tunesisch uitleveringsverzoek.

Enkele van de familieleden en naaste medewerkers van de oud-president zijn wel gearresteerd.