BOSTON - Jelena Bonner, een dissidente uit de tijd van de Sovjet-Unie, is op 88-jarige leeftijd overleden, meldde haar dochter zondag.

Bonner was de weduwe van Andrej Sacharov, de winnaar van de Nobelprijs van de Vrede in 1975.

De Russin maakte zich sterk voor democratie en mensenrechten. Ze was een uitgesproken criticaster van het communistische bewind van de Sovjet-Unie sinds de jaren zestig.

Boston

Bonner overleed in de Amerikaanse stad Boston, waar ze een huis had. Haar man wasal in 1989 gestorven, in de nadagen van het Sovjet-bewind.

Bonner wordt volgens haar dochter begraven in Moskou, naast haar man.

Rosenthal

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken prijst Bonner als een ''moedige en markante figuur in de dissidentenbeweging van de Soviet-Unie''.

''Met haar echtgenoot, Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov, streed ze in een zeer moeilijke tijd voor haar idealen over mensenrechten en democratie. Voor hun activisme hebben ze een hoge persoonlijke prijs betaald. Ze zaten jarenlang in binnenlandse ballingschap. De val van het communisme was ook voor hen een overwinning op het kwaad. Ik heb steeds grote bewondering gehad voor Jelena Bonners doorzettingsvermogen en inzet voor de democratie'', aldus Rosenthal.

Europees Parlement

De voorzitter van het Europees Parlement, de Pool Jerzy Buzek, stelde dat ''de wereld een van haar inspirerendste en toegewijdste verdedigsters van de mensenrechten heeft verloren''. Bonner gaf hoop aan de mensen die vochten voor vrijheid in hun land, vindt Buzek.

De Russische president Dmitri Medvedev of premier Vladimir Poetin hebben niet gereageerd. Wel meldde de Russische overheidscommissaris voor mensenrechten dat Bonner ''enkele harde verklaringen had afgelegd'' tijdens haar 40 jaar als activist.

''Maar ervaring leert ons dat alleen zulke mensen ons kunnen helpen van een oud naar een nieuw tijdperk. Zij speelde daarbij een belangrijke rol.''

Oprichtsters

Bonner was een van de oprichtsters van de Moskou Helsinki Groep, die opkomt voor de mensenrechten.

''Het is erg jammer als iemand van jouw generatie sterft, maar ze leidde een goed, vol en productief leven. je kunt alleen maar jaloers zijn op zo iemand'', zei Ljoedmila Alexejeva (83), mede-oprichtster en nu het hoofd van de groep.

''Zij zal worden herinnerd door velen die haar niet persoonlijk kenden.''