TRIPOLI - De Libische regering zegt dat negen burgers zijn omgekomen door een NAVO-luchtaanval op het oosten van hoofdstad Tripoli zondagochtend vroeg. Achttien anderen raakten gewond, aldus de zegsman van de regering.

LET OP: DE FOTOSERIE BEVAT SCHOKKENDE BEELDEN

De NAVO zegt de beschuldiging te onderzoeken. Volgens de alliantie is in de nacht van zaterdag op zondag in het noorden van Tripoli met succes een raketlanceerinstallatie gebombardeerd.

Het bondgenootschap had zaterdag wel toegegeven dat het abusievelijk opstandelingen tegen de Libische leider Muammar Kaddafi had bestookt. Dat gebeurde bij de havenstad Brega in het oosten.

BBC

Verslaggevers werden door de Libische regering meegenomen naar de woonwijk Arada in Tripoli. Een BBC-verslaggever zag hoe reddingswerkers en burgers koortsachtig bezig waren slachtoffers onder het puin vandaan te halen. Minstens twee lijken werden uit het puin gesleept.

''Dit was een opzettelijke en bewuste aanval op burgerhuizen'', zei plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Khaled Kaim tegen verslaggevers. ''Dit is het zoveelste teken van de brutaliteit van het Westen.''

Lijken

De overheid toonde in een ziekenhuis vervolgens de lijken van een vrouw en twee peuters. Volgens de regeringswoordvoerder behoorden zij tot een gezin dat bij de NAVO-aanval is omgekomen. Nog twee leden van het gezin zouden zijn omgekomen bij de aanval.

''Het is weer een avond van massamoord, terreur en verschrikking door toedoen van de NAVO'', foeterde de zegsman.

Bij Misurata wordt weer gevochten. De westelijke stad is in handen van opstandelingen. Artillerie van het Libische leger opende zondagochtend het vuur op de havenstad. Daarbij kwamen vier rebellen om. Vanuit Misurata proberen de rebellen op te rukken naar de stad Zlitan.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier

NAVO-aanval Tripoli - SCHOKKENDE BEELDEN