WASHINGTON - Het netwerk van terreurorganisatie al-Qaeda is dusdanig verzwakt, dat dit een versnelde terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan kan rechtvaardigen.

Dat zeggen enkele hooggeplaatste functionarissen, aldus The New York Times zaterdag.

Volgens de functionarissen heeft een intensieve campagne van undercoveroperaties en luchtaanvallen door onbemande vliegtuigen in Pakistan al-Qaeda verlamd. Van de 30 prominente leiders zijn er het afgelopen jaar 20 gedood, onder wie al-Qaedaleider Osama bin Laden.

Het geloof van de Amerikanen dat al-Qaeda er slecht voor staat, zou zijn bevestigd door informatie die in het huis van Bin Laden is aangetroffen. Daaruit bleek dat er wanorde heerste in de leiding van de organisatie.

Een gefrustreerde Bin Laden zou niet meer in staat zijn geweest om terroristische acties aan te sturen via zijn adjudanten, die vreesden voor hun eigen leven.

Geen beslissing

De bronnen van The New York Times wijzen erop dat president Barack Obama nog geen beslissing heeft genomen over een versnelde terugtrekking, maar de regering die mogelijkheid wel onderzoekt. De strijd tegen al-Qaeda was volgens hen vorig jaar de belangrijkste reden om 30.000 extra militairen te sturen.

De Verenigde Staten vielen Afghanistan in 2001 binnen om een einde te maken aan het bewind van de Taliban. Dat huisvestte toen de leiding van al-Qaeda, dat verantwoordelijkheid wordt gehouden voor de aanslagen van 11 september dat jaar in de VS. De VS beginnen in juli met het terughalen van de ongeveer 100.000 Amerikaanse militairen uit het land.

Politieke oplossing

De Afghaanse president Hamid Karzai zei zaterdag dat de Verenigde Staten en andere westerse landen verkennende onderhandelingen met de Taliban voeren om tot een politieke oplossing te komen voor de oorlog in Afghanistan.

Het is voor het eerst in bijna 10 jaar oorlog dat een officiële functionaris bevestigt dat er contacten zijn tussen Washington en de Taliban.