ZAGREB - De politie in Kroatië heeft zaterdag bij een Gay Pride-manifestatie in de hoofdstad Zagreb circa 20 mensen aangehouden die deelnemers aan de parade hadden beledigd. Dat heeft de politiechef van Zagreb laten weten.

Aan de manifestatie deden circa 2000 mensen mee. Meer dan 700 agenten in uniform en in burger waren op de been om onlusten te voorkomen.

Vorige week liep een Gay Pride-manifestatie in de havenstad Split uit de hand. De deelnemers werden bekogeld met allerlei objecten, nota bene een dag nadat de Europese Commissie het groene licht had gegeven voor het afronden van de toetredingsonderhandelingen tussen de EU en Kroatië.

Het Balkanland kan op 1 juli 2013 lid worden van de Europese Unie. Ivo Josipovic, het Kroatische staatshoofd, noemde het incident vorige week ''beschamend en betreurenswaardig''.

Boedapest

Ook in de Hongaarse hoofdstad Boedapest verliep een homoparade zaterdag niet zonder problemen. Circa 300 rechtsradicalen gooiden met stenen en flessen naar de circa 1000 deelnemers.

De politie gebruikte daarna traangas tegen de extremisten. Vele extremisten droegen vlaggen van de uiterst rechtse partij Jobbik. Die groepering is de op twee na grootste partij in het Hongaarse parlement.

Gay Pride Kroatië