BRUSSEL - De toespraak die de Libische leider Muammar Kaddafi vrijdag hield is volgens de NAVO 'buitensporig'.

Kaddafi beet de NAVO toe zijn hoofdstad niet langer aan te vallen. Het bondgenootschap staat een gewisse nederlaag te wachten, aldus de kolonel.

Volgens NAVO-woordvoerster Oana Lungescu redt de NAVO dagelijks ontelbare levens in het hele land.

"We voeren onze operaties met de grootste zorg en precisie uit om burgerslachtoffers te voorkomen. Het aantal burgerslachtoffers dat volgens het Libische regime is gevallen is pure propaganda."

Grof geweld

Volgens Lungescu zijn het juist Kaddafi en zijn troepen die 'systematisch en met grof geweld het Libische volk aanvallen'.

De troepenmacht van Kaddafi zou moskeeën en kinderspeeltuinen gebruiken als schild, steden beschieten en mijnen plaatsen in havens.

De toespraak van Kaddafi werd op de Libische televisie uitgezonden met beelden van een paar duizend mensen die in Tripoli demonstreerden.

Overgelopen

Kaddafi schreeuwde dat de mannen die zijn overgelopen uit zijn regering en zijn leger net zo laf zijn als de opstandelingen die de wapens tegen hem hebben opgenomen.

"We zijn standvastig", riep hij uit. "Laat de NAVO maar aanvallen." Hij zei niet af te willen treden omdat 'we in ons land zijn en we vastberaden zijn daar tot onze dood te blijven'."We willen geen verzoening en we willen geen gesprekken. We zijn standvastig", aldus Kaddafi.

Wat vier maanden geleden begon als een vreedzame opstand tegen Kaddafi is ontaard in een burgeroorlog. Opstandelingen hebben een derde van het land in het oosten en kleine gebieden in het westen onder controle. De NAVO voert luchtaanvallen uit om de bevolking te beschermen.

Nacht

De aanvallen vinden sinds kort niet meer alleen onder dekking van de nacht plaats. Ook overdag worden bombardementen uitgevoerd.

De NAVO ontkent de aantijgingen van de Libische premier Al-Baghdadi al-Mahmoudi dat het bondgenootschap bewust burgerdoelen onder vuur heeft genomen.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten