BELGRADO - Ratko Mladic, de oud-commandant van het Bosnisch-Servische leger, wil dat de regering van Servië zijn verdediging betaalt.

Dat zei advocaat Milos Saljic zaterdag in Belgrado tegen de krant Blic. Mladic zit sinds 2,5 week in de detentie-eenheid van het Joegoslavië-Tribunaal in Scheveningen op beschuldiging van oorlogsmisdaden.

''Het probleem van de financiering van de verdediging ligt bij de regering in Belgrado. Die moet beslissen of ze hun staatsburgers helpen of niet'', aldus de advocaat.

Dat Mladic zich niet vrijwillig heeft overgegeven maakt volgens hem niets uit: ''Ook de Kroatische generaal Gotovina heeft zich niet vrijwillig overgegeven. Toch betaalt de Kroatische regering 32 miljoen euro voor zijn verdediging.''

Familie

De advocaat wil dat Servië ook de kosten betaalt voor het bezoek van Mladic' familie aan Den Haag. Volgens Saljic bezoekt zoon Darko Mladic dit weekend zijn vader. Hij zal hem een lijst met advocaten overhandigen waaruit de oud-generaal een team van verdedigers moet samenstellen.

Dat team zal bestaan uit drie equipes. Een daarvan zal Mladic in Den Haag bijstaan. De andere twee zullen respectievelijk in Servië en in de Republika Srpska getuigenverklaringen en bewijsmateriaal verzamelen. Advocaat Saljic zegt hun werkzaamheden te zullen coördineren.

Verworpen

Servië heeft het verzoek van Mladic direct verworpen. ''Servië heeft nog nooit de verdediging gefinancierd van iemand die door het tribunaal wordt berecht.

Ik denk ook niet dat dit in het geval Mladic anders zal zijn”. Dat zei Dusan Ignatovic, hoofd van het Bureau van de Servische regering voor de samenwerking met het Joegoslavië-Tribunaal, tegen Blic.

Gevangenen van het tribunaal kunnen per maand 200 euro steun krijgen. Leden van hun naaste familie krijgen voor bezoek aan Den Haag een tegemoetkoming in hun reis- en verblijfkosten.

Dat geldt echter alleen voor Servische staatsburgers die zich vrijwillig hebben overgegeven, aldus Ignatovic. Mladic was jarenlang voortvluchtig en heeft zich niet vrijwillig gemeld.

Lees alle berichten over Ratko Mladic