BEIROET - Syrische militairen zijn zaterdag met steun van tanks en gevechtshelikopters Bdama, een dorp bij de grens met Turkije binnengetrokken.

Er werd met zware machinegeweren geschoten. Dat heeft een activist zaterdag gezegd.

Volgens de Lokale Coördinatiecomités, een groep die de opstand tegen het regime vastlegt, gingen de militairen zaterdagochtend geflankeerd door zes tanks en pantservoertuigen het dorp binnen. Het dorp ligt op twintig kilometer van de grens met Turkije.

Mensenrechtenactivisten zeggen dat sinds het begin van de betogingen ten minste 1400 Syriërs om het leven zijn gekomen en tienduizend van hun landgenoten gevangen zijn gezet.

Bovendien zijn ruim tienduizend mensen over de grens met Turkije gevlucht. Zij worden daar opgevangen in vluchtelingenkampen.

Gevolgen

De aanval op Bdama heeft volgens mensenrechtenactivist Mustafa Osso grote gevolgen voor de tweeduizend Syrische vluchtelingen aan de Turkse kant van de grens. Zij halen brood in Bdama om zichzelf in leven te houden, maar kunnen nu niet meer terecht in het dorp.

Vrijdag bezette het Syrische leger al Maaret al-Numan, een dorp langs de snelweg tussen de hoofdstad Damascus en de grootste stad Aleppo. Bdama ligt naast Jisr al-Shughour, een dorp dat vorige week zondag werd ingenomen door regeringstroepen.

Opnieuw protesten

In Syrië vonden vrijdag opnieuw protesten plaats tegen het regime van president Bashar Assad. De Lokale Coördinatiecomités meldden zaterdag dat het dodental bij de protesten is opgelopen tot negentien.

Het is onmogelijk de berichten uit Syrië te verifiëren. Buitenlandse journalisten zijn het land uitgezet en Syrische verslaggevers moeten onder strenge beperkingen werken.

Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten