GUVECCI - Het aantal Syriërs dat zijn toevlucht heeft gezocht in Turkije is gestegen tot circa 10.000, meldde het Turkse persbureau Anatolia zaterdag.

Dat aantal werd bereikt toen een groep van 421 Syriërs, voornamelijk vrouwen en kinderen, aankwam bij een tentenkamp in de grensprovincie Hatay.

Het kamp is opgericht door de hulporganisatie Rode Halve Maan.

De Syriërs zijn op de vlucht voor het leger, dat in de grensregio hard optreedt om een opstand de kop in te drukken. Zaterdag bestormden Syrische militairen met tanks de stad Bdama op 2 kilometer van de grens. Ze hebben daar huizen verbrand en 70 mensen aangehouden, aldus een advocaat in de stad.

Grens open

De vluchtelingen krijgen maaltijden, medische zorg, en kunnen gebruikmaken van wasmachines en tv's. De Turkse autoriteiten zeggen dat ze de grens met Syrië openhouden.

VN-ambassadrice en filmster Angelina Jolie bezocht vrijdag een van de kampen. De Turkse autoriteiten zeggen dat ze de grens met Syrië openhouden. Ook wil Ankara de duizenden vluchtelingen aan de Syrische kant van de grens humanitaire hulp gaan geven.

Bdama

Zaterdag bestormden Syrische militairen met tanks de stad Bdama op 2 kilometer van de grens. Ze hebben daar huizen verbrand en 70 mensen aangehouden, aldus een advocaat in de stad.

Volgens een mensenrechtenorganisatie was er ook ,,hevig geweervuur'' te horen. Het leger begon in het noordwesten van het land een strafexpeditie nadat 120 agenten waren gedood.

Volgens de autoriteiten was dat het werk van ,,bendes'', maar andere bronnen zeggen ze door collega-agenten zijn doodgeschoten omdat ze weigerden het vuur te openen op ongewapende demonstranten.

Betogingen

Ook vrijdag waren er weer betogingen in verscheidene steden. Daarbij schoten veiligheidstroepen zeker 19 mensen dood, aldus de oppositie. Volgens de VN zijn al ruim 1100 mensen omgekomen sinds het protest in maart begon. Omdat Damascus geen buitenlandse journalisten meer toelaat, zijn de berichten moeilijk te verifiëren.

De Amerikaanse regering onderzoekt of de Syrische president Bashar al-Assad kan worden aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden.

Sancties

Dat zei een hooggeplaatste Amerikaanse functionaris. Ook wordt gekeken naar mogelijke sancties tegen de olie- en gassector, een belangrijke inkomstenbron van Syrië.

En de Amerikaanse minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken schreef zaterdag in de pan-Arabische krant al-Sharq al-Awsat dat de hervormingsgolf niet zal stoppen, ondanks de onderdrukking. De wreedheden kunnen de veranderingen misschien even vertragen, maar zeker niet omkeren, aldus de bewindsvrouw.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special