HAMBURG - De voormalige RAF-terrorist Knut Folkerts hoeft niet terug naar Nederland om de celstraf van twintig jaar uit te zitten voor de moord op een agent in Utrecht in 1977.

Dit heeft het hoogste rechtscollege van de Duitse deelstaat Hamburg bepaald, zo meldden Duitse media vrijdag.

Folkerts zat tot 1978 in een Nederlandse cel en werd toen naar West-Duitsland gestuurd voor berechting wegens drie andere moorden.

Hij werd daarvoor tot levenslang veroordeeld. Zoals in Duitsland gebruikelijk, kwam hij na zeventien jaar weer vrij, op voorwaarde dat hij geen nieuwe misdaden pleegt.

Afgezworen

Het Duitse OM wilde hem daarop op verzoek van Nederland terugsturen voor het uitzitten van het restant van zijn Nederlandse straf.

De rechters wilden daar niet in meegaan omdat Folkerts zijn criminele verleden heeft afgezworen, al jaren niet meer in conflict met de wet is gekomen en weer is geïntegreerd in de samenleving.

Onder die omstandigheden zou de tenuitvoerlegging van de Nederlandse veroordeling onevenredig en ondraaglijk hard zijn, aldus de rechters.

Uitlevering

Folkerts schoot in 1977 in Utrecht op twee agenten toen hij zich verzette tegen zijn arrestatie. Een agent werd daarbij gedood, een ander raakte levensgevaarlijk gewond.

Nederland had om uitlevering van Folkerts gevraagd en het ministerie van Veiligheid en Justitie maakte zich hard voor de uitlevering van Folkerts. Een woordvoerder zei de uitspraak niet te kennen.

''We zullen ons door de Duitse justitie hierover laten informeren. Het vonnis willen we zo snel mogelijk hebben. Daarna zullen we kijken of er nog een andere rechtsgang mogelijk is'', zei hij desgevraagd.

Cassatie

Het Duitse Openbaar Ministerie gaat waarschijnlijk niet in cassatie tegen een beslissing in hoger beroep om voormalig RAF-terrorist Knut Folkerts niet achter de tralies te stoppen.

Dat zei diens advocaat Jurjen Pen vrijdagavond nadat hij had gebeld met zijn cliënt, die daarover ruggespraak pleegde met zijn Duitse raadslieden.

De advocaat is blij dat de Duitse rechters hebben besloten dat Folkerts niet meer voor tien tot vijftien jaar de cel in hoeft. ''Ik vind het een goede beslissing, want Nederland heeft zich onbehoorlijk gedragen tegenover mijn cliënt'', aldus Pen.