BUENOS AIRES - De autoriteiten van de Argentijnse provincie Neuquén hebben de economische noodtoestand uitgeroepen voor steden en dorpen die te maken hebben met de aswolk afkomstig van een Chileense vulkaan.

Vee en landbouwgrond in het gebied worden door de as bedreigd en toeristen blijven weg.

Ook in andere gebieden waar de landbouw en veeteelt is getroffen door de aswolk is de economische noodtoestand al uitgeroepen.

Het gebied kan door het decreet van gouverneur Jorge Sapag onder meer op belastingkorting rekenen.

Vulkaangebied

De Chileense vulkaan in het vulkaangebied Puyehue-Cordón Caulle barstte op 4 juni uit en de as die daarbij vrijkwam zorgde van Uruguay tot Australië voor veel overlast. De omgeving van de vulkaan is inmiddels met een dikke laag as bedekt.

In Villa La Angostura, op zo'n 38 kilometer van de vulkaan, ligt een laag as van dertig centimeter.

Wintersportseizoen

De laag as zorgt voor veel problemen op de weg en heeft ook de skipistes in het gebied bedekt. Toeristische bestemmingen als San Carlos de Bariloche bereidden zich juist voor op het wintersportseizoen dat binnenkort aanvangt.

Bewoners ruimen de as zo goed en zo kwaad als het kan op, maar dat lijkt onbegonnen werk omdat er nog altijd as uit de vulkaan komt.

Luchthavens

De Chileense autoriteiten zeiden vrijdag dat de aswolk, na de aarde rond te zijn geweest, weer terug is boven Chileense bodem. Mogelijk verplaatst de wolk zich echter binnenkort noordwaarts, aldus de autoriteiten.

Luchthavens in Patagonië zijn al meer dan een week gesloten vanwege de asdeeltjes, die vliegtuigmotoren kunnen beschadigen. Het vliegveld van Buenos ging woensdag weer open.