WIESBADEN - De gevaarlijke EHEC-ziektekiem is in de Duitse regio Noord-Hessen van een medewerkster van een cateringbedrijf op voedsel overgesprongen. Daardoor werden nog eens 20 mensen ziek.

Dat hebben de gezondheidsautoriteiten in de deelstaat Hessen vrijdag laten weten.

Het is niet duidelijk op welke wijze de EHEC op het voedsel kon terechtkomen. Het is niet bekend of er problemen met de hygiëne waren. Dat is onderwerp van verder onderzoek.

Uit onderzoek is gebleken dat de medewerkster van het cateringbedrijf al met de EHEC-bacterie besmet was toen ze voedsel klaarmaakte voor een feest in de deelstaat Nedersaksen.

Ze vertoonde echter geen symptomen van de ziekte die erop wezen dat ze was besmet. Na het feest werden 20 van de 65 gasten ziek.

Complicaties

De gevaarlijke darmbacterie EHEC heeft in Duitsland 38 levens geëist. Ook in Zweden is iemand aan de ziekte bezweken. Alleen al in Duitsland zijn sinds vorige maand ruim 3300 mensen ziek geworden.

Een deel van hen kreeg zware complicaties, zoals uitval van de nierfunctie. De boosdoener is een uitzonderlijk agressieve variant van de EHEC-bacterie, die ook nog bestand is tegen veel soorten antibiotica.

Al het nieuws over de EHEC-bacterie in ons dossier