GENEVE - De VN-Mensenrechtenraad heeft vrijdag een resolutie aangenomen voor een streven naar gelijke rechten voor iedereen, ongeacht seksuele geaardheid.

De resolutie was een initiatief van Zuid-Afrika en werd met 23 stemmen voor, 19 tegen en 3 onthoudingen aangenomen, ondanks harde oppositie van Afrikaanse en Arabische landen.

Niemand mag het slachtoffer worden van discriminatie of geweld wegens seksuele geaardheid of gender-identiteit, aldus de resolutie. Zuid-Afrika stelde dat de resolutie staten geen waarden wil opleggen maar de dialoog wil zoeken.

De Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) uitte zware kritiek op de resolutie ''die ten doel stelt de discussie te voeren over erg controversiële onderwerpen over seksuele geaardheid'', aldus een OIC-woordvoerder.

Eigen houtje

De Afrikaanse staten hadden kritiek omdat Zuid-Afrika op eigen houtje het initiatief voor de resolutie had genomen waardoor het land brak met de traditie om als Afrikaanse groep met een gezicht naar buiten te treden.

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International is het voor de strijd om gelijke rechten van lesbiënnes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenderisten (LHBT) belangrijk, dat de schending van hun mensenrechten op dergelijk hoog niveau worden erkend. Een transgenderist is iemand die zich deels man en deels vrouw voelt.

COC

''We hebben hier met de wereldwijde LHBT-beweging jarenlang voor geknokt'', stelde Vera Bergkamp, voorzitter COC Nederland, in een reactie. ''Eindelijk ligt er een VN-tekst over geweld en discriminatie tegen LHBT's."

"Weliswaar wordt er nog slechts om onderzoek gevraagd, maar de internationale gemeenschap zet hiermee een cruciale eerste stap naar erkenning van de mensenrechten van LHBT's.''