NEW YORK - De Verenigde Naties sturen extra blauwhelmen naar de door strijd verscheurde Sudanese regio Zuid-Kordofan.

Dat meldden functionarissen donderdag.

In Zuid-Kordofan, dat een grensgebied vormt tussen het noorden en het zuiden van Sudan, wordt sinds 5 juni hevig gevochten.

Troepen van de centrale regering in Khartoem vechten tegen strijders die loyaal zijn aan Zuid-Sudan, dat in juli onafhankelijk wordt.

Kadugli

Meer dan 120 militairen uit Bangladesh vertrekken als eersten naar het gebied. Ze gaan naar de belangrijkste stad in de regio, Kadugli.

In die plaats zouden tijdens gevechten kerken in brand zijn gestoken. In de omgeving van de VN-basis bij Kadugli zou inmiddels ook worden gevochten. De Franse VN-ambassadeur Gerard Araud zei dat de basis een veilig gebied moet worden waar de VN burgers beschermen.

Vlucht

Rondom de basis zouden al ongeveer 6000 mensen verblijven. Volgens de VN zijn zo'n 60.000 mensen in Zuid-Kordofan op de vlucht geslagen.

De regering in Khartoem liet eerder op donderdag weten niet te zwichten voor internationale druk om haar militaire operatie in Zuid-Kordofan te staken.

Volgens een zegsman bestrijden Sudanese troepen een gewapende rebellie en beschermen zij daarmee de burgerbevolking. ''Wij zullen met alle beschikbare middelen blijven vechten'', aldus de woordvoerder.