WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft de Libische leider Muammar Kaddafi ervan beschuldigd verkrachting en geweld tegen vrouwen te gebruiken als instrumenten van oorlog.

De bewindsvrouw bracht dit donderdag (lokale tijd) naar buiten in een verklaring.

Clinton zei dat de Verenigde Staten ''diep bezorgd'' zijn over berichten van wijdverbreide verkrachtingen in Libië.

Volgens de minister proberen de veiligheidstroepen van Kaddafi verdeeldheid te zaaien onder het volk door geweld te gebruiken tegen vrouwen.

Straffen

Ook is Clinton verontrust over meldingen dat regeringen in het het Midden-Oosten en Noord-Afrika seksueel geweld toepassen om betogers te straffen.

''Verkrachting, seksuele intimidatie en zelfs zogenoemde maagdelijkheidstesten hebben plaatsgevonden in landen in de hele regio'', aldus de minister.

Internationaal Strafhof

Hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof Luis Moreno-Ocampo maakte eerder deze maand al bekend dat onderzoekers bewijs zeggen te hebben dat Kaddafi opdracht gaf tot massaverkrachtingen. Het regime zou containers vol Viagra-achtige sekspillen hebben gekocht voor zijn militairen om vrouwen aan te vallen.

''Verkrachting is een nieuw middel voor zijn onderdrukking'', aldus de hoofdaanklager.

De verdenking werd door Libië vrijwel onmiddellijk weersproken. Een regeringswoordvoerder zei dat de Libische regering "het slachtoffer is van wijdverspreide agressie".

Alles over de onrust in het Midden-Oosten