NEW YORK - Voormalig IMF-chef Dominique Strauss-Kahn probeerde diplomatieke onschendbaarheid te claimen toen hij werd gearresteerd op verdenking van een poging tot verkrachting.

Dat blijkt uit transcripties van gesprekken die de politie donderdag vrijgaf.

De Fransman is in de Verenigde Staten aangeklaagd voor onder meer poging tot verkrachting van een kamermeisje in zijn hotelkamer in New York.

Strauss-Kahn (62) werd op 14 mei gearresteerd in een vliegtuig met bestemming Parijs, dat op het punt stond om op te stijgen van de luchthaven JFK in New York.

Onschendbaarheid

Toen rechercheurs Strauss-Kahn zeiden dat ze hem wilden spreken over een ''incident in een hotel", zei de IMF-baas na ongeveer 15 minuten stilte dat hij diplomatieke onschendbaarheid genoot en dat hij iemand van het Franse consulaat wilde spreken.

Volgens de regels van het IMF genoot Strauss-Kahn een beperkte diplomatieke immuniteit. Hij kon alleen een beroep doen op zijn onschendbaarheid als hij actief was in zijn ''officiële hoedanigheid" van IMF-chef. Volgens het IMF was Strauss-Kahn echter in New York om privéredenen.

Strauss-Kahn heeft huisarrest in New York. Hij zegt onschuldig te zijn. Als de rechter Strauss-Kahn schuldig bevindt kan hij tot 25 jaar gevangenisstraf krijgen.