BOEDAPEST - Duizenden Hongaarse politieagenten, brandweerlieden, militairen en douaniers zijn donderdag in Boedapest de straat opgegaan voor een ludiek protest.

Verkleed en geschminkt als clowns demonstreerden zij tegen plannen om flink te bezuinigen op de overheidsuitgaven.

De verkleedpartij was het gevolg van een recente sneer van premier Viktor Orbán richting overheidsfunctionarissen die zich verzetten tegen besparingen op pensioenregelingen en werkloosheidsuitkeringen.

De minister-president zei dat zij zich maar moesten vervoegen bij zijn ''staatssecretaris voor Clownszaken''.

Orbans centrumrechtse partij Fidesz behaalde een monsterzege bij de parlementsverkiezingen van vorig jaar en verzekerde zich van een tweederdemeerderheid in het parlement. De populariteit van de premier is de laatste maanden echter ver weggezakt, onder meer als gevolg van draconische bezuinigingen die hij wil doorvoeren.

Publieke dienst

Vooral mensen in publieke dienst zijn daarvan de dupe. Zo wil de regering-Orban het vervroegde pensioen voor politieagenten afschaffen.

Omdat die maatregel ook met terugwerkende kracht geldt, moeten daardoor ook mensen die al vervroegd zijn uitgetreden weer aan het werk. Om die ingreep mogelijk te maken, is zelfs de grondwet aangepast.

Stemhokjes

De demonstranten hadden donderdag stemhokjes geplaatst waar mensen symbolisch hun stem op Fidesz konden terugtrekken. De regering trekt zich tot dusver evenwel weinig aan van de protesten, waarvan er sinds april al veel zijn geweest.

'Clowns' demonstreren in Hongarije