ROME - Italië staat op het punt een akkoord te sluiten met de Libische Nationale Overgangsraad in Benghazi om duizenden illegale migranten terug te sturen naar Libië.

Premier Silvio Berlusconi noemt het akkoord, dat mogelijk vrijdag wordt ondertekend, 'zeer belangrijk'. Italië sloot eerder een soortgelijke overeenkomst met Tunesië om een stroom migranten uit dat land te stelpen.

Rome heeft de Libische overgangsraad diplomatiek erkend. Tot nog toe zijn ongeveer twintigduizend migranten uit Libië in Italië aangekomen. De regering in Rome klaagt dat zij er alleen voor staat om de vluchtelingen uit Libië en Noord-Afrika op te vangen.

De Italiaanse minister van buitenlandse zaken Franco Frattini zegt bezig te zijn bewijzen te verzamelen dat de Libische leider Moammar Gadhafi migranten dwingt de gevaarlijke oversteek naar Italië te maken, om Europa te straffen voor de NAVO-bombardementen op zijn land. De gedwongen migratie is mogelijk een misdaad tegen de menselijkheid, zegt Frattini.

Spanje

Spanje heeft de Libische ambassadeur in Madrid en drie van zijn medewerkers gesommeerd het land te verlaten omdat zij achter het regime van kolonel Muammar Kaddafi blijven staan. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bekendgemaakt.

De Spaanse regering heeft de diplomaten tien dagen de tijd gegeven om hun biezen te pakken. Zij vertegenwoordigen volgens Madrid een regime dat alle legitimiteit heeft verloren door de voortdurende onderdrukking van het Libische volk.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier