ATHENE - De parlementsleden van de Griekse regeringspartij Pasok (Panhelleense Socialistische Beweging) komen donderdagmiddag op initiatief van premier George Papandreou voor spoedberaad bijeen om te kijken of de fractie eensgezind blijft.

Papandreou moet volgens waarnemers in Athene zijn leiderschap verdedigen tegen parlementariërs in eigen gelederen die boos zijn over weer nieuwe bezuinigingen van de regering.

De linkervleugel van de centrumlinkse partij die Griekenland vrijwel onafgebroken regeerde van 1981 tot 2004 dreigt af te haken. Donderdag gaven twee afgevaardigden van de Pasok hun zetel in het parlement op.

Een ander parlementslid van de Pasok zei dat hij al 35 handtekeningen heeft verzameld om het crisisberaad van de fractie af te dwingen, indien noodzakelijk.

Kleine meerderheid

De Pasok heeft momenteel een kleine meerderheid van 155 zetels in het 300 leden tellende parlement. Papandreou zou zijn ontevreden partijgenoten kunnen voorhouden dat ze hun zetel verliezen als er vervroegde verkiezingen komen en dus de regering moeten steunen.

Het regeringsbeleid heeft ingrijpende en soms dramatische gevolgen voor veel Grieken en is daarom uiterst impopulair.

Het eerder gulle regeringsapparaat van het onder schulden gebukt gaande land, moet op grote schaal blijven bezuinigen om in aanmerking te blijven komen voor meer hulp van de EU en het IMF.

Papandreou hoopt de verontwaardiging over de draconische bezuinigingen binnen en buiten zijn partij te bezweren met een kabinetswisseling. Hij wil die donderdag doorvoeren en hoopt dan in de komende dagen het vertrouwen van het parlement te krijgen voor de nieuwe ploeg.