AMSTERDAM - Het Amerikaanse lid van het Huis van Afgevaardigden Anthony Weiner, die vorige week in opspraak raakte toen hij pikante foto’s van zichzelf op Twitter had geplaatst, legt zijn functie neer.

Dat zeggen ingewijden donderdag tegen The New York Times.

Weiner liet eerder nog weten niet van plan te zijn af te treden en legde alle oproepen van medeleden van de Democratische partij om op te stappen naast zich neer. Wel vroeg hij eerder deze week om verlof, zodat hij in therapie kon gaan "om een betere echtgenoot te worden".

Amerikaans president Barack Obama reageerde maandag tegenover NBC News voor het eerste op het groeiende schandaal rond zijn partijgenoot door te zeggen dat hij zou aftreden als hij in diens schoenen stond.

Twitter

Weiner bekende vorige week publiekelijk tijdens een persconferentie dat hij weinig verhullende foto's van zichzelf naar meerdere vrouwen had gestuurd. Dat kwam aan het licht toen hij een fout maakte door twee foto's via Twitter niet middels een privébericht te versturen, maar ze op zijn openbare account te plaatsen.

Aanvankelijk verklaarde Weiner dat zijn Twitteraccount moest zijn gehackt, op de persconferentie gaf hij toe te hebben gelogen. De kwestie zorgde in de Verenigde Staten voor grote ophef.

Op een van de afbeeldingen was zijn erectie te zien, bedekt door een grijze onderbroek. Op de andere foto staat het Congreslid met een ontbloot bovenlijf. 

Amerikaanse media besteden veel aandacht aan de perikelen rond Weiner. De achternaam van de politicus is in plat Amerikaans een ander woord voor penis. Het regende dan ook woordgrappen over het 'Weinerschandaal'.

Volg reacties op Twitter via NUlive