ABUJA - Een zware bom is donderdag ontploft bij het hoofdkwartier van de politie in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja.

Volgens regeringsfunctionarissen zijn de dader en een politieman om het leven gekomen.

Zeker vijf mensen zijn met verwondingen naar ziekenhuizen overgebracht. De bom zat verstopt in een auto die op de parkeerplaats van het bureau stond.

Tientallen auto's vlogen door de explosie in brand. Boven het gebied hing een grote zwarte rookwolk. De politie heeft de omgeving afgegrendeld.

Prioriteit

''We verwijderen de dode lichamen, het is nog te vroeg om te oordelen hoeveel. Onze prioriteit ligt nu bij de behandeling van de gewonden'', zei een woordvoerder van het Rode Kruis.

Het politiebureau ligt op minder dan een kilometer afstand van het presidentiële kantoor en de residentie van het staatshoofd.

Sekte

De politie denkt dat de radicale islamitische sekte Boko Haram achter de aanslag zit. Vorige week werd ook al een aantal bomaanslagen gepleegd op bureaus van politie en brandweer in het noordoosten van het land. Die waren vermoedelijk ook het werk van de Boko Haram. Die extremistische groepering onderhoudt banden met onder meer radicale islamitische groepen in Somalië.

Woensdag kondigde Boko Haram aanslagen aan. De groepering liet weten boos te zijn over een uitspraak van de politie ''dat de dagen van Boko Haram zijn geteld''.

Volg reacties en foto's op Twitter via NUlive