JAKARTA - De radicale Indonesische prediker Abu Bakar Bashir is donderdag door een rechtbank in het Indonesische Jakarta veroordeeld tot 15 jaar cel.

Hij is schuldig bevonden aan het financieren van een trainingskamp voor terroristen, die zich de al-Qaeda van Atjeh noemden.

Bashir staat bekend als de jihadleider van Zuidoost-Azië. Hij is de geestelijk leider van de verboden Jemaah Islamiyah, die volgens de politie in 2002 een aanslag pleegde op Bali.

Daarbij kwamen 202 mensen om, vooral westerse toeristen. Bashir wordt ook genoemd in verband met aanslagen op kerken in 2000 en het Marriott hotel in Jakarta in 2003.

Sharia

De 72-jarige prediker wil graag de sharia (de islamitische wet) invoeren in Indonesië, het grootste moslimland ter wereld.

Bashir kondigde donderdag direct aan om in beroep te gaan tegen het vonnis, dat hij het werk van de duivel noemde. ''Dit is haram (verboden door de islam). Ik verwerp het want het is wreed en miskent de sharia.''

Honderden aanhangers van de prediker hadden zich verzameld bij de rechtbank. Zij hebben wraak gezworen bij een veroordeling. Bij de politie was een sms binnengekomen die aankondigde dat er 36 bommen zouden ontploffen zodra Bashir schuldig zou worden bevonden.

Rondom de rechtbank waren ruim 3000 agenten met pantservoertuigen. Op daken in de omgeving zaten sluipschutters klaar, terwijl gsm-gesprekken werden geblokkeerd.

Levenslang

Justitie had levenslang geëist tegen de Indonesische prediker. Aanvankelijk was hij ook aangeklaagd voor het leveren van wapens aan de terreurgroep. Daarvoor had hij de doodstraf kunnen krijgen, maar justitie liet die aanklacht vallen tijdens het proces.

Deze zaak was al de derde poging van de Indonesische justitie om Bashir achter de tralies te krijgen. Dat leidde veelal slechts tot relatief korte celstraffen. Bashir zat al eens 26 maanden achter de tralies wegens betrokkenheid bij de aanslag op Bali in 2002.

Haatprediker Bashir veroordeeld