DUBAI - Het islamitische terreurnetwerk al-Qaeda heeft Ayman al-Zawahiri benoemd als nieuwe leider. Dat blijkt uit een verklaring van de groep die donderdag is geplaatst op een islamitische website.

Al-Zawahiri volgt de Saoedische multimiljonair Osama bin Laden op, die 2 mei door Amerikaanse commando's is gedood in zijn huis in Pakistan.

''De algemene leiding van al-Qaeda maakt, na raadplegingen, de benoeming bekend van Ayman al-Zawahiri als hoofd van de groep'', aldus de verklaring uit naam van de algemene leiding.

De in Egypte geboren Al-Zawahiri was de laatste twee jaar plaatsvervanger van Bin Laden. Vorige week liet hij nog een verklaring uitgaan waarin hij beloofde het werk van Bin Laden voort te zetten.

Doodsangsten

"We zullen doorgaan met de jihad tot we alle indringers hebben verjaagd uit moslimlanden'', zo werd hij geciteerd. ''De man die tijdens zijn leven Amerika doodsangsten aanjoeg, zal dat ook blijven doen na zijn dood.'' Ook prees Zawahiri de strijd in de Arabische wereld tegen ''corruptie en tirannieke leiders''.

Al-Qaeda heeft de verantwoordelijkheid voor veel aanslagen op westerse doelen opgeëist. Het bekendst is de aanslag met gekaapte passagiersvliegtuigen op het World Trade Centre in New York en het ministerie van Defensie in Washington op 11 september 2001. Daarbij vielen bijna 3000 doden.

Beloning

De verblijfplaats van de nieuwe leider is onbekend. Lange tijd werd gedacht dat hij zich in het grensgebied van Pakistan en Afghanistan bevond. De Amerikaanse regering stelt een beloning van 25 miljoen dollar (bijna 18 miljoen euro) in het vooruitzicht voor de tip die leidt tot de aanhouding van Zawahiri.

Robert Ayers, een voormalige Amerikaanse functionaris van de inlichtingendiensten noemde Zawahiri donderdag ''en grijze bureaucraat zonder charisma''.