ATHENE - De Griekse premier George Papandreou heeft aangeboden ontslag te nemen om een regering van nationale eenheid mogelijk te maken. Dat meldde staatstelevisie woensdag.

Volgens een regeringsbron zou de socialistische premier echter alleen bereid zijn tot aftreden als de nieuwe eenheidsregering de plannen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds steunt en de nodige hervormingen doorvoert.

Papandreou zou zijn aanbod aan de oppositieleider Antonis Samaras telefonisch kenbaar hebben gemaakt. Hij zou tevens bereid zijn af te zien van het premierschap. Als de oppositie zijn voorstel niet accepteert, blijft Papandreou op zijn post zitten.

Een bron binnen de conservatieve oppositiepartij Nieuwe Democratie (ND) van Samaras verklaarde dat zijn partij alleen zitting in een regering van nationale eenheid wil nemen als er opnieuw met het IMF en de EU onderhandeld wordt over het reddingsplan voor Griekenland.

Ook mag Pasok-leider Papandreou niet terugkeren als premier, benadrukte hij.

Schuldenlast

Griekenland kampt met een enorme schuldenlast en moet om in aanmerking te komen voor miljardenhulp van de EU en het IMF enorme bezuinigingen doorvoeren.

De regering waarschuwt haar rekeningen volgende maand niet meer te kunnen voldoen als ze geen nieuwe geldinjectie ontvangt van het IMF en de EU.

Papandreou moet een besparingspakket ter waarde van 28 miljard euro voor het einde van de maand door het parlement loodsen om geld te krijgen van het IMF en de EU.

Bezuinigingsplannen

Maar de oppositie verzet zich tegen de bezuinigingsplannen en ook binnen zijn eigen Pasok groeit de weerzin tegen het plan.

De minister van Financiën kwam de volksvertegenwoordigers woensdag enigszins tegemoet. Zo beloofde hij onder meer dat de belastingverhoging op stookolie van de baan is.

Ook bij de bevolking roepen de geplande maatregelen veel weerstand op. In Athene was woensdag opnieuw een massademonstratie met tienduizenden deelnemers. Daarbij kwam het tot rellen en raakten zeker 12 mensen gewond. Ook is er een algemene staking gaande.

Protest in Griekenland