LISSABON - President Aníbal Cavaco Silva van Portugal heeft Pedro Passos Coelho, de leider van de conservatieve PSD, benoemd tot nieuwe premier. Dit is woensdag in Lissabon bekendgemaakt na een ontmoeting tussen de twee politici.

De PSD is de winnaar van de parlementsverkiezingen van ruim een week geleden. Het nieuwe centrumrechtse kabinet volgt het socialistische minderheidskabinet van José Sócrates op. Diens PS behaalde bij de gang naar de stembus het slechtste resultaat sinds 1987.

De PSD is een coalitie aangegaan met de eveneens conservatieve CDS. Beide partijen hebben samen een absolute meerderheid in de Assembleia da República, het Portugese parlement.

Passos Coelho heeft gewaarschuwd dat Portugal enkele moeilijke jaren voor de boeg heeft. ''Maar ik ben ervan overtuigd dat we de noodzakelijke hervormingen zullen doorvoeren en dat voor Portugal een nieuwe periode van welvaart en economische groei zal aanbreken.''

Portugal zal er volgens Passos Coelho alles aan doen om zijn financiële verplichtingen na te komen.

Crisis

Portugal beleeft de ernstigste economische crisis sinds de Anjerrevolutie in 1974. Het Zuid-Europese land zal enorm moeten bezuinigen in ruil voor een hulppakket ter waarde van 78 miljard euro van de EU en het IMF.