DEN HAAG - De voormalige Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic is overgeplaatst naar een gewone cel. Dat heeft Martin Petrov, de secretaris van het Joegoslaviëtribunaal, woensdag gezegd.

Mladic bracht de eerste dagen na zijn aankomst in Nederland door in de ziekenboeg van de gevangenis waar de verdachten van het tribunaal vastzitten. Hier is hij uitvoerig medisch gekeurd.

Mladic heeft meerdere gesprekken gehad met vertegenwoordigers van de griffie van het Joegoslavië-Tribunaal die adviseren over rechtsbijstand. Maar de voormalige Bosnisch-Servische legerleider heeft nog steeds geen advocaat geselecteerd.

Tijdens zijn eerste voorgeleiding op 3 juni werd Mladic nog bijgestaan door advocaat Aleksandar Aleksic, die de door de griffie was aangewezen. Mladic klaagde toen dat hij de Servische jurist amper kende.

De voorgeleiding van Mladic wordt op maandag 4 juli voortgezet omdat de genocideverdachte begin deze maand nog niet bereid was schuldig of onschuldig te pleiten. De griffie hoopt dat Mladic dan een keuze heeft gemaakt. Hij zou er ook voor kunnen kiezen zichzelf te verdedigen.