BENGHAZI - De Libische rebellen gaan bij Benghazi proberen een nieuwe stad af te bouwen aan de kust van de Middellandse Zee.

Daar had een Nieuw Benghazi moeten verrijzen voor ruim 150.000 inwoners.

De enorme bouwplaats was verlaten door de 11.000 Chinese werknemers, toen in februari het verzet tegen de Libische leider Muammar Kaddafi losbarstte.

''Binnen drie dagen was iedereen weg per boot'', zei Nuri Ahmad over de Chinezen. Hij kreeg van de rebellenregering opdracht om het project af te ronden.

Spookstad

De werkplaats lijkt nu op een spookstad. Honderden cementmixers en vorkheftrucks staan stil op een enorme bouwplaats van grijze gebouwen.

Enkele flats vertonen kogelgaten en raketinslagen van gevechten tussen rebellen en militairen.

Het mammoetproject van 1770 hectare zou 200 appartementencomplexen gaan bevatten, evenals scholen, ziekenhuizen en sportvelden.

Opleveren

Ahmad zegt dat de rebellenregering de eerste appartementen in september gaat opleveren. ''Hoeveel de appartementen gaan kosten, weet ik niet'', zei de projectleider in zijn kantoor in de Pekingstraat.

Het project, waaraan de Chinezen drie jaar hadden gewerkt, werd tot februari gefinancierd door Kaddafi.

De leider betaalde de Chinezen op allerlei manieren, waaronder met olie. De resterende Libische werknemers krijgen nu loon van de rebellenregering.

Collega's

De werknemers zeggen dat ze goed konden opschieten met vele Chinese collega's.

''Als Libië weer rustig wordt, komen de Chinezen vast weer terug'', zei Ibrahim el-Mismari, die aanvankelijk een kraan bestuurde, maar nu het bouwterrein moet bewaken.