ATHENE - De Griekse politie is woensdag in het centrum van de hoofdstad Athene slaags geraakt met betogers die zich verzetten tegen verdere bezuinigingsmaatregelen.

Agenten zetten traangas in om de menigte uiteen te drijven. Naar schatting waren enkele tienduizenden demonstranten op de been.

De politie greep in toen de betogers agenten bekogelden met stenen en yoghurt. Dat gebeurde buiten het parlementsgebouw aan het centrale Syntagmaplein, waar volksvertegenwoordigers woensdag debatteren over een nieuwe bezuinigingsronde om het enorme begrotingstekort aan te pakken en te voorkomen dat het land zijn schulden niet meer kan afbetalen.

De demonstranten belaagden ook het ministerie van Financiën, dat aan hetzelfde plein is gevestigd. Zij bekogelden het gebouw met brandbommen, aldus ooggetuigen.

Volgens de politie zijn zeven betogers en twee agenten lichtgewond geraakt. Veertig demonstranten zijn opgepakt.

Staking

Duizenden Grieken gingen woensdagochtend de straat op uit protest. De algemene staking waartoe de vakbonden hadden opgeroepen trof vooral het openbaar vervoer, maar ook ministeries en andere kantoren.

Ook veel banken zullen gesloten blijven. Op radio en televisie zijn woensdag geen nieuwsuitzendingen, want ook de journalisten leggen het werk voor 24 uur neer.

Het parlement stemt 30 juni over de bezuinigingsmaatregelen die de regering wil treffen om verzekerd te blijven van steun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Tot die dag wordt er bij het parlement gedemonstreerd.

Protest in Griekenland