AMSTERDAM - De Syrische regering heeft duizenden Syriërs die naar Turkije zijn gevlucht uit angst voor het geweld in hun geboorteland opgeroepen terug te keren.

Volgens de Syrische minister van informatie Adnan Mahmoud is er weer elektriciteit en water in de noordelijke stad Jisr al-Shughour. Het gebied is nu veilig, aldus Mahmoud.

Zo'n achtduizend Syriërs zitten in Turkije in vluchtelingenkampen na een militaire operatie in Jisr al-Shughour die volgens de regering bedoeld was om 'gewapende terroristen' uit te schakelen.

De regering heeft de Syrische Rode Halvemaan opdracht gegeven om met de Turkse autoriteiten de terugkeer van de vluchtelingen te coördineren.

Verenigde Naties

Volgens de Verenigde Naties heeft het harde optreden van Syrische veiligheidstroepen tot dusver ruim 1100 mensen het leven gekost. Meer dan 10.000 mensen zijn opgepakt.

''Wij hebben talloze berichten ontvangen over het gebruik van excessief geweld door de Syrische strijdkrachten tegen burgers, van wie de meesten vreedzame demonstranten waren'', aldus een verslag dat woensdag is gepresenteerd aan de VN-Mensenrechtenraad.

Het rapport bevestigt onder meer dat het regime sluipschutters en tanks heeft ingezet tegen ongewapende burgers. De VN-organisatie erkende evenwel dat haar medewerkers niet in Syrië zijn geweest om onderzoek te doen. Het regime in Damascus liet dat niet toe.

Overzicht van de situatie in Syrië

Lees al het nieuws uit het Midden-Oosten

Vluchtelingen Syrië