SANAA - Islamitische militanten hebben woensdagochtend bij een verrassingsaanval meerdere wijken van de Zuid-Jemenitische stad Houta ingenomen.

Dat hebben bronnen bij de autoriteiten gemeld. Na gevechten met Jemenitische militairen wisten de militanten diverse buurten in en boerderijen buiten de stad in te nemen. Eén soldaat werd gedood en drie raakten gewond.

Er zouden zich Al-Qaidastrijders onder de honderdvijftig tot tweehonderd militanten bevinden. Getuigen in Houta zeiden dat sommige militanten een Somalisch uiterlijk hadden en geen Arabisch spraken.

In de provincie Lahj, waarvan Houta de hoofdstad is, staat een vluchtelingenkamp waar duizenden gevluchte Somaliërs leven. De Verenigde Staten maken zich zorgen te maken over banden tussen de Somalische en de Jemenitische terreurorganisaties.

Aden

Volgens de Jemenitische bronnen hebben militanten woensdag ook het vuur geopend op regeringstroepen in de zuidelijke havenstad Aden.

Jemen gaat sinds februari gebukt onder hevige protesten en militante groeperingen maken gebruik van de instabiele situatie in het land. De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh verblijft nog steeds in Saudi-Arabië waar hij behandeld wordt voor verwondingen die hij opliep tijdens een raketaanval op zijn paleis in de hoofdstad Sanaa.

Onderzoek

Een woordvoerder van de regering zei woensdag dat onderzoek heeft uitgewezen dat een 'militaire' groep verantwoordelijk is voor de aanval. Hiermee leek hij te doelen op een groep militairen die het regime de rug heeft toegekeerd.

Profiel Jemen

Alles over de onrust in het Midden-Oosten