WASHINGTON - De geheime dienst van Pakistan heeft enkele informanten opgepakt die de CIA in de maanden voor de aanval op de verblijfplaats van terroristenleider Osama bin Laden van informatie voorzagen.

Dat meldde The New York Times dinsdag op basis van verklaringen van Amerikaanse functionarissen.

Het zou gaan om vijf Pakistaanse CIA-informanten. Onder hen is een majoor van het leger die de kentekens noteerde van auto's die de verblijfplaats van Bin Laden bezochten in Abbottabad.

Het lot van de arrestanten is onduidelijk. Volgens Amerikaanse functionarissen heeft directeur Leon Panetta van de inlichtingendienst CIA de zaak besproken tijdens zijn bezoek aan Islamabad vorige week.

Bekoeld

De arrestaties zijn nieuwe aanwijzingen dat de verhoudingen tussen Pakistan en de Verenigde Staten ernstig bekoeld zijn.

De Amerikanen zijn boos dat de Pakistan wel het CIA-netwerk aanpakt dat hielp bij het opsporen van Bin Laden, maar niet onderzoekt hoe de terroristenleider jarenlang onopgemerkt onder de neus van de Pakistaanse inlichtingendiensten kon leven.

Michael Morell, vicedirecteur van de CIA, zei vorige week tijdens een besloten bijeenkomst met Senaatsleden dat Pakistan nauwelijks meewerkt in de strijd tegen terrorisme. Gevraagd naar Pakistans hulpvaardigheid op een schaal van een tot tien antwoordde Morell: ''drie".