WASHINGTON - Een ex-werknemer van het omstreden beveiligingsbedrijf Blackwater is door een Amerikaanse rechter tot 3 jaar cel veroordeeld voor doodslag op een Afghaanse burger.

Dat meldde het ministerie van Justitie dinsdag.

Het gaat om de 29-jarige Justin Cannon. Samen met zijn Blackwatercollega Christopher Drotleff schoot hij in 2009 de ongewapende Afghaan Romal Mohammad Naiem dood.

Beide huurlingen werden in maart al schuldig bevonden. Drotleff krijgt zijn straf op 27 juni te horen.

Blackwater

De twee waren via Blackwater door het Amerikaanse ministerie van Defensie ingehuurd om Afghaanse militairen te trainen. Ze schoten na een verkeersongeval waarbij een voertuig uit hun konvooi betrokken was enkele malen op een voorbijrijdende auto.

Naiem, passagier in de auto, kwam hierdoor om. Een man die iets verderop zijn hond uitliet, werd ook gedood.

Bezorgdheid

Cannon en Drotleff zeggen dat ze gegronde bezorgdheid hadden om hun veiligheid toen ze het vuur openden. Beiden houden hun onschuld vol.

Blackwater was een bedrijf dat huurlingen, vaak oud-militairen, leverde aan met name de Amerikaanse overheid en berucht werd door enkele geweldsincidenten in Irak en Afghanistan.

Zo schoten beveiligers van het bedrijf in september 2007 14 tot 17 Iraakse burgers dood in Bagdad. Het bedrijf werd vanwege zijn slechte imago in 2009 omgedoopt in Xe Services.