CAIRO - De leiders van de rivaliserende Palestijnse groeperingen Fatah en Hamas komen volgende week dinsdag bijeen in de Egyptische hoofdstad Caïro. Zij zullen dan de laatste onderhandelingen voeren over een nieuw te vormen eenheidsregering.

Dat heeft heeft het hoofd van de onderhandelingsdelegatie van Fatah dinsdag gezegd.

Delegaties van de twee partijen waren dinsdag al bijeen in Caïro voor overleg. Daarbij is volgens onderhandelaar Azzam al-Ahmad afgesproken dat president Mahmoud Abbas en Hamasleider Khaled Meshaal elkaar over een week treffen om tot een definitief akkoord te komen.

Hamas heeft de macht in de Gazastrook, terwijl Fatah het in delen van de Westelijke Jordaanoever voor het zeggen heeft.

Tot voor kort stonden de leden van de twee partijen elkaar naar het leven, onder meer wegens onenigheid over de koers tegenover Israël. Eind maart besloten zij evenwel de strijdbijl te begraven en samen een regering van nationale eenheid te formeren.

Struikelblok

Voorafgaand aan de gesprekken van dinsdag leek de vraag wie premier moet worden nog een belangrijk struikelblok. Het bestuur van het seculier ingestelde Fatah had zondag Salam Fayyad naar voren geschoven.

De pro-westerse Fayyad is geen lid van Fatah of Hamas en is al regeringsleider bij de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever.

Hamas liet al direct weten niets te zien in een premierschap voor Fayyad. De radicaalislamitische beweging wil een regeringsleider van de Gazastrook, maar heeft zelf nog geen kandidaat aangedragen. Fayyad zelf liet dinsdag weten dat hij geen struikelblok wil zijn bij de vorming van een eenheidsregering.