DAMASCUS - Na de bezetting van de noordelijke stad Jisr al-Shugur afgelopen weekeinde heeft het Syrische leger dinsdag zijn offensief in de noordwestelijke provincie Idlib voortgezet.

Bronnen bij de oppositie zeiden dat tientallen pantservoertuigen in zuidelijke richting zijn vertrokken met als bestemming de stad Maarat al-Numaan.

Volgens getuigen hebben de veiligheidstroepen hun strafexpeditie in Jisr al-Shugur afgerond. Maandag hield het leger honderden mensen aan in Jisr al-Shugur en in de omgeving van die stad.

De militairen waren opgerukt, om wraak te nemen voor de dood van 120 veiligheidsagenten. Volgens bewoners waren de militairen niet gedood door opstandelingen, maar door andere militairen omdat ze weigerden op ongewapende tegenstanders van het regime te schieten.

Sceptisch

In Maarat al-Numaan waren enkele dagen grimmige protesten tegen het regime. Een provinciale gouverneur verklaarde dat het leger alleen mensen in de stad zou oppakken die op een lijst stonden. De inwoners van Maarat al-Numaan zijn echter sceptisch.

''Op de lijst staat dat ik een schutter ben, en dus moet worden opgepakt. Ik heb nog nooit in mijn leven een wapen bij me gedragen'', aldus een inwoner.

President Bashar al-Assad kwam aan de macht toen zijn vader in 2000 overleed. In een poging demonstranten tegemoet te komen beëindigde hij de noodtoestand die al 48 jaar gold en beloofde hij een nationale dialoog. Activisten hebben die toezeggingen echter weggewuifd.

Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Syrisch leger zet offensief voort