GÜVECCI - In de nacht van maandag op dinsdag zijn 2000 Syrische vluchtelingen de grens naar buurland Turkije overgestoken. Dat meldde een verslaggever van het Duitse persbureau DPA.

Langs de grens wachten nog honderden families op hun kans om Turkije binnen te komen. De Syriërs vluchten voor onrust en geweld in de stad Jisr al-Shugur. In Syrië zijn sinds medio maart naar schatting 1200 burgers omgekomen door geweld.

De Verenigde Naties (VN) schatten dinsdag dat ongeveer 10.000 Syriërs het land zijn ontvlucht. De helft van de vluchtelingen zou zijn gevlucht naar Turkije, de andere helft naar Libanon. Ontheemde Syriërs in Turkije verklaarden dat gevechten zijn uitgebroken tussen Syrische militairen.

Een deel van de militairen wil burgers beschermen terwijl een ander deel juist gericht is op vernietiging van het gebied.

Gewapende bendes

Vorige week meldden de autoriteiten dat in en rond Jisr al-Shugur 120 leden van de veiligheidstroepen waren gedood door gewapende bendes. Bewoners berichtten dat de militairen waren gedood door collega's omdat ze weigerden op ongewapende tegenstanders van het regime te schieten.

Het Syrische regime zou de muiterij neerslaan en wraak nemen op bewoners van de streek.

Syriërs vluchten naar Turkije