TOKIO - De Japanse stad Fukushima gaat stralingsmeters uitdelen aan 34.000 kinderen van 4 tot 15 jaar om ouders gerust te stellen over het stralingsniveau waaraan hun kinderen worden blootgesteld. Dat meldde de stad dinsdag.

Het is 3 maanden geleden dat Japan getroffen werd door een verwoestende aardbeving en een tsunami, die een enorme kernramp veroorzaakten.

Fukushima ligt op 60 kilometer van de beschadigde kerncentrale, buiten de verboden zone, maar veel ouders blijven ongerust over de straling.

''We geloven dat het uitdelen van de stralingsmeters de zorgen van ouders over gezondheidsrisico’s zal wegnemen'', aldus een woordvoerder.

Zwangere vrouwen

Milieuorganisatie Greenpeace vroeg Japan donderdag om kinderen en zwangere vrouwen uit Fukushima te evacueren. Ze vindt de stralingsniveaus waaraan burgers, vooral risicogroepen, worden blootgesteld onacceptabel. Volgens de stad liggen de niveaus onder de officiële grens.

De Japanse stad Date, die net buiten de verboden zone ligt, verklaarde afgelopen donderdag aan 8000 jonge kinderen stralingsmeters uit te delen.

Afwijkingen

Stralingsexperts zeggen dat kinderen meer risico lopen op kanker en genetische afwijkingen omdat ze nog in de groei zijn. Hierdoor hebben zij meer tijd om gezondheidsproblemen te ontwikkelen.

Lees alles over de situatie in Japan op: www.nu.nl/tsunami

Stralingsmeter Fukushima