BUENOS AIRES - Er is een nieuwe getuige in het spel die de verklaringen van Transavia-collega's tegen Julio Poch bevestigt. Het gaat om een andere Transavia-medewerker.

Dat bleek dinsdag uit de processtukken die de Argentijnse onderzoeksrechter Sergio Torres heeft opgesteld als onderbouwing om Poch te berechten en weer in hechtenis te nemen.

Tot nu toe beschikte Torres alleen over directe verklaringen van andere getuigen tegen Julio Poch. Nu blijkt dat ook de nieuwe getuige bij het gesprek op Bali aanwezig is geweest, al heeft hij niet aan het gesprek deelgenomen.

Hij heeft verklaard alles te hebben kunnen volgen en is het eens met de interpretatie van de andere getuigen dat Poch bij de vluchten des doods betrokken is geweest.

Andy Poch

De nieuwe getuige is door Andy Poch, een zoon van Julio Poch, en de Stichting Julio Poch benaderd om geen getuigenis tegen Poch af te leggen, zo blijkt uit de stukken. Dat heeft hij geweigerd.

Sergio Torres noemt in zijn onderbouwing ook een verklaring van een officier, genaamd Vañek, die Poch feliciteert met een missie. Volgens Torres is het onmiskenbaar dat dit op de vluchten des doods slaat omdat Vañek deel uitmaakte van het legeronderdeel dat zich daarmee bezighield en omdat de felicitatie valt in de periode dat de vluchten des doods werden uitgevoerd.

Gearresteerd

De Argentijns-Nederlandse voormalig Transavia-piloot Julio Poch werd in september 2009 in het Spaanse Valencia gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de vluchten des doods. Hierbij werden tegenstanders van de Argentijnse dictatuur (1976-1983) boven zee uit vliegtuigen gegooid. Hij werd uitgeleverd aan Argentinië.

In december 2010 werd hij op last van de Argentijnse justitie vrijgelaten omdat de bewijzen van onderzoeksrechter Torres niet hard genoeg waren. De onderzoeksrechter heeft de getuigen in Nederland opnieuw laten horen en is ook in Argentinië op zoek gegaan naar aanvullend materiaal.