DEN HAAG - Het Internationaal Strafhof heeft maandag officieel de verkiezingscampagne geopend voor de opvolging van hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo (Argentinië).

Na de eerste dag van de nominatieperiode stond maandagavond nog geen enkele officiële kandidaat op de ICC-website. In diplomatieke kringen wordt gezegd dat Moreno's plaatsvervangster Fatou Bensouda (Gambia) hoge ogen gooit in de race om de opvolging.

In alle ICC-processen tot nu toe gaat het om misdaden in Afrika. Critici hebben het in Den Haag gevestigde en door alle EU-landen gesteunde hof dan ook wel eens gekscherend ,,het Europese hof voor Afrika'' genoemd.

Om die beeldvorming tegen te gaan, achten veel voorstanders van het hof het wenselijk dat de nieuwe hoofdaanklager uit Afrika komt.

Oorlogsmisdaden

Moreno werd in juni 2003 in het Haagse Vredespaleis geïnstalleerd als eerste hoofdaanklager van het ICC, het eerste permanente internationale hof voor de berechting van verdachten van oorlogsmisdaden, genocide en andere zware internationale misdrijven.

De ambtstermijn van de inmiddels 59-jarige Argentijn loopt in juni 2012 af. Volgens het Statuut van Rome, het ICC-oprichtingsverdrag, is de hoofdaanklager van het Strafhof niet herkiesbaar, in tegenstelling tot de hoofdaanklagers van de VN-tribunalen voor ex-Joegoslavië en Rwanda.

De inmiddels 50-jarige Bensouda is sinds 2004 plaatsvervangend hoofdaanklaagster van het ICC. Voor haar komst naar Den Haag was Bensouda onder meer minister van Justitie van Gambia en werkte zij bij het Rwanda-Tribunaal in het Tanzaniaanse Arusha.

Onder vuur

Moreno kwam tijdens zijn ambtstermijn onder vuur te liggen omdat hij te eigengereid zou optreden en niet naar het advies van medewerkers zou luisteren.

Een aantal hooggeplaatste medewerkers van het Bureau van de Hoofdaanklager is daarom met ruzie weggegaan. Mensen die Bensouda kennen, verwachten dat zij een betere teamspeler zal zijn.

Congo

Het in 2002 opgerichte ICC heeft nog geen enkele rechtszaak met een uitspraak afgerond. Momenteel lopen drie processen tegen in totaal vier Congolezen, wegens misdaden in de Democratische Republiek Congo en in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Het ICC, dat bedoeld is voor de hoogste leiders, heeft tot nu toe één zittend staatshoofd aangeklaagd, president Bashir van Sudan. Moreno heeft bij de rechters tevens een arrestatiebevel gevraagd tegen de Libische leider Muammar Kaddafi.