AMSTERDAM - BEIROET - Syriërs zijn maandag massaal de grens met Turkije overgestoken. Dat heeft het Turkse ministerie voor buitenlandse zaken maandag gezegd.

De Syriërs zijn op de vlucht geslagen voor het hardhandige optreden van het Syrische leger in de noordelijk gelegen stad Jisr al-Shughour.

Militairen onder leiding van Maher Assad, de broer van president Bashar Assad, namen zondag, nadat ze de stad met artillerie bestookt hadden, Jisr al-Shughour in. Ze werden ondersteund door gevechtshelikopters en tanks.

Turkije, dat op slechts twintig kilometer van Jisr al-Shughour ligt, heeft de afgelopen dagen meer dan zesduizend Syriërs opgevangen.

Erdogan

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft het regime van Assad beticht van wreedheid. Hij heeft echter ook gezegd Assad te willen helpen de crisis in Syrië te bedwingen.

De Syrische regering zei dat het leger in actie kwam om Jisr al-Shughour te bevrijden van 'gewapende mannen' die daar 120 politiemensen en soldaten doodschoten.

Vluchtelingen uit de stad en activisten hebben verklaard dat de omgekomen agenten en soldaten niet door opstandelingen, maar door de veiligheidsdiensten zijn doodgeschoten toen ze weigerden het vuur te openen op betogers.

Blindelings

"Assads mensen vermoorden iedereen in het leger, de politie of in andere overheidsinstanties die hun bevelen niet blindelings opvolgen", aldus twee vluchtelingen in Turkije. "Ze vermoorden iedereen die vrijheid nastreeft."

Sinds het begin van de opstand tegen het regime van Assad in maart zijn meer dan 1400 Syriërs om het leven gekomen, aldus mensenrechtenactivisten. Zeker tienduizend mensen zijn opgepakt.