BEIROET - De Libanese premier Najib Mikati is na bijna vijf maanden klaar met het formeren van een regering.

Dat is maandag bekendgemaakt na overleg tussen Mikati, president Michel Suleiman en parlementsvoorzitter Nabih Berri.

De vorige regering onder leiding van Saad al-Hariri viel in januari. De radicale sjiitische beweging Hezbollah trok zich terug uit dat kabinet uit onvrede over de samenwerking met het Speciale Tribunaal voor Libanon (STL) in Leidschendam, dat onderzoek doet naar de moord in 2005 op ex-premier Rafik al-Hariri.

Het tribunaal zou Hezbollah zien als hoofdverdachte van die aanslag op de vader van Saad al-Hariri. De sjiitische beweging eiste dat de regering zich zou distantiëren van het hof, maar Hariri weigerde dat.

Boycot

Na de val van de regering-Hariri gaf president Suleiman de door Hezbollah gesteunde Mikati opdracht een nieuw kabinet samen te stellen. In het nieuwe kabinet bezetten Hezbollah en zijn bondgenoten achttien van de dertig posten.

Het door het Westen gesteunde Haririkamp heeft besloten het nieuwe kabinet te boycotten, omdat het door de radicale Hezbollah zou worden gedomineerd.

Mikati heeft zich nog niet duidelijk uitgelaten over zijn houding ten opzichte van het Hariri-Tribunaal in Nederland. Tot nu toe heeft hij slechts aangegeven dat Libanon zijn internationale verplichtingen zal nakomen.

''Wij zullen de effecten van het tribunaal op Libanon en op de stabiliteit van Libanon evalueren en dienovereenkomstig handelen'', aldus Mikati maandag.