BENGHAZI - Duitsland erkent de Libische overgangsraad in Benghazi als de legitieme regering van het land, in plaats van de regering van Muammar Kaddafi.

''Wij zijn niet neutraal. Wij staan aan de kant van de democratie en vrijheid'', zei minister Guido Westerwelle (Buitenlandse Zaken) maandag in Benghazi na een bezoek aan de minister van Buitenlandse Zaken van de overgangsraad, Ali al-Essawi.

De Oost-Libische stad Benghazi is het bolwerk van de rebellen die vechten tegen het regime van dictator Muammar Kaddafi.

De Duitse minister Westerwelle verdedigde er opnieuw dat Duitsland niet meedoet met de NAVO-acties tegen Kaddafi. Hij benadrukte dat Duitsland wel veel humanitaire hulp geeft. Hij verdubbelde het bedrag aan humanitaire hulp maandag naar 15 miljoen euro.

Democratie

Westerwelle toonde zich zeker dat het einde van de regering-Kaddafi ''slechts een kwestie van tijd is.'' De minister zei: ''Hij moet gaan en hij zal gaan. Daarvan zijn we vast overtuigd. Ons doel is een vrij, vreedzaam en democratisch Libië zonder Kaddafi.''

De buitenlandvertegenwoordiger van de Libische rebellen sprak over ''erg grote kansen'' voor de samenwerking tussen Libië en Duitsland. Hij toonde er begrip voor dat Duitsland niet militair, maar op andere manieren helpt.

Tot dusver hebben 12 landen de overgangsraad erkent als de legitieme regering van Libië. Daaronder Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en de Verenigde Staten.

Clinton

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, heeft Afrikaanse staten opgeroepen om afstand te nemen van Kaddafi. Clinton zei dat maandag in een rede voor de leiders van de landen van de Afrikaanse Unie.

''Zo lang Kaddafi in Libië blijft, is het Libische volk in gevaar'', sprak Clinton. Ze vroeg de Afrikaanse staten om de diplomaten van Kaddafi uit te wijzen en de overgangsraad te steunen.

De Afrikaanse Unie heeft tot dusver tot een wapenstilstand opgeroepen, maar geen positie ingenomen in het conflict.