TRIPOLI - De omstreden voorzitter Kirsan Iljoemtsjinov van wereldschaakbond FIDE heeft zondag in Tripoli een partijtje geschaakt met de niet minder omstreden dictator van Libië, Muammar Kaddafi.

Die zou hebben gezegd dat hij er niet over peinst om af te treden of om zijn land te verlaten, ondanks aanhoudende NAVO-bombardementen op zijn militaire installaties en de opstand tegen zijn regime.

Dat meldde Iljoemtsjinov tegen het Russische persbureau Interfax. ''De ontmoeting duurde ongeveer twee uur, we hebben wat schaak gespeeld met Kaddafi'', zo liet de FIDE-topman weten.

''Ik ben noch premier, noch president of koning'', zo zou Kaddafi gezegd hebben tegen de voorzitter van de schaakfederatie. ''Ik bekleed geen enkele functie en heb dus ook niets om op te geven.''

Omstreden

Iljoemtsjinov geldt als een zeer omstreden en excentriek persoon. Zo claimde hij ooit aliens te hebben gezien. Ook beweerde hij te zijn rondgeleid in een vliegende schotel.

Iljoemtsjinov is al sinds 1995 baas van de wereldschaakbond FIDE. Hij werd ondanks zijn bizarre uitlatingen vorig jaar herkozen voor een periode van vier jaar. In een stemming kreeg hij meer stemmen dan landgenoot en voormalig wereldkampioen Anatoli Karpov.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Kaddafi schaakt