TEHERAN - De veiligheidsdiensten hebben zondag in Teheran, de hoofdstad van Iran, met geweld een eind gemaakt aan protesten van mensen die pleiten voor hervormingen.

Dat meldde Sahamnews, een website van de Iraanse oppositie.

De agenten gebruikten volgens de internetpagina stroomstootstokken om de menigte betogers uiteen te jagen. Een andere oppositiewebsite, Kaleme, meldde dat honderden mensen zijn gearresteerd.

De demonstraties hadden plaats omdat het zondag exact twee jaar geleden was dat er presidentsverkiezingen werden gehouden in Iran.

Omstreden

Deze stembusgang eindigde in een zeer omstreden overwinning van zittend president Mahmoud Ahmadinejad.

De oppositie stelde dat op grote schaal was gefraudeerd. Wekenlange protesten doofden uit na gewelddadig optreden van het veiligheidsapparaat en regeringsgezinde milities.

De autoriteiten hadden zondag duizenden agenten ingezet in Teheran om herhaling van de gebeurtenissen van twee jaar geleden te voorkomen.

Stille tocht

De oppositie had opgeroepen tot een ''stille tocht'' om de weerstand tegen het regime te laten blijken. De leiders van de oppositie hadden huisarrest gekregen, zodat zij geen leidende rol konden spelen op straat.

Overigens werd zondag ook bekendgemaakt dat een Iraanse politiek activist in gevangenschap is overleden. Reza Hoda Saber stierf aan de gevolgen van zijn hongerstaking, die hij was begonnen nadat een activiste stierf tijdens de begrafenis van haar vader op 1 juni.

Volgens Hoda Saber was haar dood de schuld van de veiligheidsdiensten. Zij stellen dat de vrouw stierf aan een hartaanval.