ISTANBUL - De Turkse regeringspartij AKP heeft zondag meer dan 50 procent van de stemmen gekregen tijdens parlementsverkiezingen.

Dat bleek zondagavond, toen meer dan 95 procent van de stemmen was geteld. Het was het beste resultaat ooit voor de partij van premier Recep Tayyip Erdogan.

In 2007 kreeg de AKP, aan de macht sinds 2002, nog 46,5 procent van de stemmen. Peilingen voorafgaand aan de verkiezingen van zondag wezen al uit dat Erdogan en diens AKP ook deze keer kon rekenen op 45 tot 50 procent van de stemmen.

Er werd al gespeculeerd over een monsteroverwinning, die de premier een tweederdemeerderheid zou kunnen opleveren, waardoor hij de grondwet zou kunnen wijzigen zonder steun van andere partijen.

De AKP komt op basis van de voorlopige uitslagen echter niet in de buurt van een dergelijk resultaat.

Afstand

Op ruime afstand van de AKP eindigde de conservatieve Republikeinse Volkspartij (CHP) met 25,9 procent als tweede. De CHP boekte percentueel nog meer winst dan de AKP.

De rechtse Nationalistische Actiepartij (MHP) kreeg 13,3 procent van de stemmen en haalde daarmee eveneens de kiesdrempel. Die bedraagt 10 procent in Turkije.

Duizenden supporters van de AKP vierden zondagavond feest bij het partijkantoor in de hoofdstad Ankara. Ze dansten, zongen en riepen leuzen als ''Turkije is trots op jou!'', een verwijzing naar premier Erdogan.

Hij is zeer populair, mede door zijn succesvolle economische beleid in de afgelopen jaren. De economische groei in Turkije bedroeg vorig jaar 8,9 procent.

Meer dan 50 miljoen Turken mochten zondag hun stem uitbrengen. Het land op de grens van Europa en Azië telt circa 73 miljoen inwoners.

Verantwoordelijkheid

De verkiezingsoverwinning van de AKP brengt voor deze partij de volle verantwoordelijkheid mee om de hervormingen in het land door te zetten en constructief met de EU samen te werken.

CDA-Europarlementariër Ria Oomen heeft dat zondag gezegd. Oomen is Turkije-rapporteur van Europees Parlement.

Prioriteiten

Tijdens de campagne hebben bijna alle partijen gezegd dat grondwettelijke hervorming en rechten van minderheden absolute prioriteiten voor het nieuwe parlement en regering moeten zijn, aldus Oomen.

''Ik hoop dan ook dat dit door alle partijen op basis van consensus en compromis wordt opgepakt.''

Politieke dialoog en het sluiten van compromissen zal Turkije dichter bij de Europese Unie brengen, aldus Oomen. ''Dat is zowel in het belang van Turkije als van de EU.''

Verkiezingen Turkije