MANAMAH - Een militaire rechtbank in Bahrein heeft zondag een 20-jarige studente veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf omdat ze in februari een protestgedicht heeft voorgelezen.

Daarin bespotte ze de koning van de golfstaat en riep ze op tot diens aftreden. Dat meldden de familie van de jonge vrouw en mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

Ayat al-Qarmazi werd eind maart gedwongen tot overgave aan de autoriteiten, nadat gemaskerde leden van het veiligheidsapparaat invallen hadden gedaan in haar ouderlijke woning.

Het veiligheidsapparaat dreigde de broers van de studente te vermoorden als ze ondergedoken zou blijven, zo meldde Amnesty zondag. De organisatie eiste net als de advocaat van al-Qarmazi dat zij direct wordt vrijgelaten.

Al-Qarmazi stelt in gevangenschap te zijn gemarteld. Ze mocht tot nog toe slechts twee keer contact hebben met haar familie.

Demonstraties

Volgens Amnesty hebben de autoriteiten in Bahrein zeker 500 mensen laten arresteren. Vier personen kwamen in de cel om het leven onder verdachte omstandigheden.

Zaterdag gingen duizenden inwoners van Bahrein de straat op om te demonstreren voor democratische hervormingen. Het was de eerste demonstratie sinds het veiligheidsapparaat in maart met grof geweld een eind maakte aan eerdere protesten.