ZAGREB - De president en de premier van Kroatië hebben zondag het geweld veroordeeld dat een dag eerder plaatshad tegen deelnemers aan een Gay Pride-manifestatie in de havenstad Split.

Ivo Josipovic, het Kroatische staatshoofd, noemde het incident ''beschamend en betreurenswaardig''.

Twaalf mensen raakten gewond tijdens de ongeregeldheden. Er deden circa 200 mensen mee aan de mars.

Zij werden bekogeld met allerlei objecten, nota bene een dag nadat de Europese Commissie het groene licht had gegeven voor het afronden van de toetredingsonderhandelingen tussen de EU en Kroatië. Het Balkanland kan op 1 juli 2013 lid worden van de Europese Unie.

Josipovic zei dat het geweld tegen Gay Pride ''niet Kroatiës ware gezicht laat zien''. Premier Jadranka Kosor zei in een reactie dat geweld en haat ''niet getolereerd kunnen worden in Kroatië''.

Van Bijsterveld

Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) keurt het geweld van zaterdag ''zeer af''. Van Bijsterveldt sprak zondag van ''onthutsende berichten uit Kroatië'' die voor haar aangeven dat er nog een lange weg is te gaan.

''Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, waar dan ook'', vindt ze.

De bewindsvrouw kondigde aan dat ze de komende jaren stevig gaat inzetten op de versterking van de positie en rechten van lesbiënnes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders binnen Europa en de VN.

Voortrekkersrol

Binnenkort komt ze met een brief waarin ze haar Europese collega's oproept om hierin samen op te trekken. ''Nederland heeft een internationale voortrekkersrol te vervullen. Adel verplicht," aldus Van Bijsterveldt.

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen was bij de demonstratie en zij stelde eerder al dat dit geweld bewijst dat Kroatië nog een lange weg te gaan heeft op het gebied van de mensenrechten. Het land dat in 2013 lid wil van worden van de Europese Unie moet volgens haar aan de slag om de homofobie te bestrijden.